Termenul de guvernanta corporativa desemneaza ansamblul de reguli prin care o companie este condusa si controlata.
Click aici pentru cateva elemente de baza ale acestui concept: http://www.contzilla.ro/2009/01/guvernanta-corporativa/
In cadrul guvernantei corportive, un rol important il au actorii implicati –atat interni cat si externi.
Actorii interni sunt:
• Directorii companiei care pot fi executivi si ne-executivi. Numarul lor si raportul directori executivi/ne-executivi difera de la tara la tara in functie de reglementari.
Este foarte importanta pentru o companie si mai ales pentru investitori prezenta directorilor ne-executivi in numar mai mare deoarece independenta lor si obiectivitatea cu privire la sistemele de control si strategia firmei asigura un bun sistem al guvernantei corporative.
• Secretarul companiei – in multe tari pozitia aceasta este ceruta de lege si exista acreditari speciale care permit angajarea pe o astfel de pozitie. Secretarul companiei are un rol important in asigurarea respectarii legislatiei in vigoare si adeseori sfatuieste directorii companiei cu privire la resposabilitatile lor legale si de conformare.
Principalele responsabilitati :
-mentinerea registrelor statutare – de ex. registrul actionarilor
-asigurarea depunerii la timp a situatiilor financiare auditate;
-furnizarea de informatii catre actionari si directori cu privire la intalnirile relevante
-pastrarea documentelor legale ale companiei :ex. hotararile AGA, etc.
• Reprezentantii angajatilor (sindicatele)
Sindicatele sunt formate din reprezentanti ai salariatilor. Cu cat mai multi angajati se inscriu in sindicat, cu atat mai mare este si influenta acestora. Sindicatele pot avea un rol important in asigurarea guvernantei corporative – fiindca ei mobilizeaza forta de munca in directia conformarii, ceea ce ajuta la realizarea strategiei companiei. De asemenea, sindicatele pot actiona atunci cand constata abuzuri ale managementului, avand rol de a semnaliza fraudele, risipa si ale fenomene indezirabile.
Actorii externi sunt:
• Actionarii: acestia sunt cei mai importanti actori externi ai guvernantei corporative . Ei numesc directorii pe care apoi ii urmaresc sa actioneze in vederea apararii intereselor lor. Actionarii adesea stabilesc pachete motivationale pentru directori in functie de alinierea la realizarea obiectivelor companiei , in felul acesta investind mai putin efort in monitorizarea lor.
• Auditorii: rolul lor este sa raporteze actionarilor rezultatele auditarii conturilor companiei si recomandarile lor au un rol important in asigurarea unui sistem robust al guvernantei corporative.
• Organele de reglementare si guvernul: rolul lor este indiscutabil, prin crearea cadrului de reglementare .